Meteen naar de inhoud

Pijn in de bovenrug

Bovenrugpijn is een veel voorkomende klacht bij de fysiotherapeut. Het kan er in zijn geschoten, of juist een zeurend gevoel zijn. In veel situaties kan fysiotherapie helpen.

Wat is de bovenrug?

Als we het hebben over de bovenrug, hebben we het meestal over het gebied tussen de schouderbladen en daar onder. Omdat de ribben vastzitten aan de bovenrugwervels, rekenen we de borstkas ook tot dit gebied. Dit gedeelte van de rug kan vooral erg goed kantelen, dus buigen naar links en rechts. Draaien en buigen naar voor en achter wordt meer gedaan in de nek en de onderrug. De ribbenkast moet kunnen uitzetten, om ruimte te maken voor een borst- en flankademhaling.

Hoe ontstaat hier pijn?

Meestal ontstaat pijn in deze regio door te weinig beweging. Veel mensen komen bij de fysio met een erg stijf gevoel. Vaak zitten mensen met deze klachten veel achter de computer of wordt de bovenrug door andere redenen minder bewogen. Dit geeft meestal zeurende klachten.

De pijn kan er ook in zijn geschoten. Net als de lage rugpijn kan dit gebeuren tijdens een normale, allerdaagse beweging (tillen, draaien, bukken en dergelijke). Dit geeft meestal stekende klachten. 

Hoe kom ik van de bovenrugpijn af?

Vaak komen mensen snel van de pijn af door dit gebied te bewegen. Dit geeft meteen een minder stijf gevoel en het bewegen van dit gedeelte van de rug is overal mogelijk. Wanneer het bewegen niet gaat, te pijnlijk is, of simpelweg niet de verwachtte verlichting geeft, is fysiotherapie een mogelijkheid. We proberen dan samen tot de best passende oplossing te komen voor uw klacht. Maak bij ons gemakkelijk online een afspraak.

Hoe zorg ik zelf voor minder pijn?

Zoals hierboven al beschreven, is de bovenrug erg goed in kantelen naar links en naar rechts. Probeer dit eens uit, zonder de pijn extra te voelen. Kijk ook gerust eens hoever je kan bukken, draaien en strekken. In veruit de meeste gevallen kan dit geen kwaad. Zeker wanneer hier weinig tot geen pijn gevoeld wordt zijn dit goede bewegingen. Andere mogelijkheden om pijn te verminderen:

Rekken

Het kan heerlijk zijn om eens lekker uit te rekken. Dit kan geen kwaad. Beweeg de arm horizontaal voor de borst langs, hou hem met de andere arm tegen de borst aan. Dat is maar een voorbeeld van een rekoefening en er zijn nog meer mogelijkheden.

Met een tennisbal drukken

Leg een tennisbal tussen de pijnlijke plek en de muur. Masseer rustig de pijnlijke plek met de tennisbal. Werkt dit niet genoeg en kan je het aan? Leg dan de tennisbal op de vloer en ga er op liggen. 

Afleiding

Zoek afleiding in de dingen die je leuk vindt. Ga een eind wandelen, stuk fietsen of zwemmen. Vaak helpt bewegen bij pijn, bovenrugpijn is geen uitzondering. 

Wat moet ik nu NIET doen?

Het lijkt na bovenstaande informatie een open deur. Toch hier het advies om vooral niet te blijven zitten of liggen. Bij een zeurende pijn of stijfheid geeft het lichaam aan dat het genoeg stil heeft gestaan en dat het tijd is om weer wat te gaan doen. 

 

Mogelijke plek van pijn in de bovenrug. Daarnaast een rekoefening door te kantelen naar links.
bovenrugpijn rekken
Rekoefening voor pijn tussen de schouderbladen.