Meteen naar de inhoud
valpreventie

Kans op vallen verkleinen

Het is bekend dat ouderen vaker vallen. Het onderzoek van VeiligheidNL geeft aan dat elke vier minuten een oudere op de spoedeisende hulp wordt gezien na aanleiding van een val. Vallen heeft daarnaast veel invloed op de zelfredzaamheid van de oudere. Om dit toenemende probleem te stoppen voert BeweegPost onder andere valpreventietrainingen uit.

Valpreventie-oefeningen

Er is veel onderzoek gedaan naar het ‘juiste’ oefenprogramma om vallen te voorkomen. Er zijn dan ook tientallen goedwerkende programma’s op de markt met allemaal uitstekende resultaten. Om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken zijn de volgende onderdelen in een oefenprogramma nodig. 

Kracht

Voor ouderen met meer kracht is het makkelijker te reageren in risicovolle situaties. Daarnaast is kracht ook een voorwaarde voor het overeind houden van het lichaam.

Uithoudingsvermogen

Conditie verlaagt de kans door vallen, doordat spieren minder snel moe zijn en bewegen dus langer volhouden. Daarnaast werken het hart en de longen efficiënter.

Mobiliteit

Ouder worden brengt een mate van stijfheid met zich mee. Door specifieke oefeningen te doen, zal de stijfheid van gewrichten afnemen en zal het lichaam veerkrachtiger worden.

Balans

Weten waar je lichaamsdelen zijn is maar een klein deel van dit belangrijke element van een goede training. Balans kunnen houden zorgt er vanzelfsprekend voor dat de kans op vallen afneemt. Dit valt zeker te trainen!

Zelfvertrouwen

Het moeilijkste onderdeel van de training komt eigenlijk vanzelf. Wanneer wordt getraind op een uitdagende manier, zal het zelfvertrouwen toenemen. Dit verlaagt de kans op vallen aanzienlijk.

Risicoanalyse

Een goed plan om vallen te voorkomen begint natuurlijk met een goede inschatting van de situatie. We willen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de u en van uw omgeving, daarom doen we de analyse bij voorkeur bij u thuis. Hier kunnen we kijken of uw thuis handig is ingericht en kunnen we suggesties doen om uw woonomgeving veiliger te maken. Voorbeelden zijn hiervan: (hoge) vloerkleden, snoeren en verlichting. We zijn getraind in het herkennen van risico’s en we willen u zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen.

Duizeligheidsklachten spelen een grote rol bij val incidenten. Kijk hier voor meer informatie wanneer u vaak duizelig bent. We kunnen dit meenemen in uw persoonlijke behandelplan.

Doordat we contacten hebben met huisartsen en andere zorgverleners kunnen we een compleet pakket aanbieden. Hieronder kunt u vinden wat verschillende zorgverleners voor u kunnen betekenen en met welke BeweegPost contact heeft.

Fysiotherapeuten

Wij zijn als fysiotherapeuten experts op het gebied van bewegen en vitaal ouder worden. BeweegPost heeft contacten met andere praktijken in Roden om te zorgen dat we alle soorten beweegzorg kunnen bieden.

Huisartsen

De huisarts of praktijkverpleegkundige heeft de medische touwtjes in handen en heeft dus de eindverantwoordelijkheid over bijvoorbeeld medicatiegebruik en het inzetten van complexere zorg.

Ergotherapeuten

Ergotherapeuten verrichten fantastisch werk wanneer het gaat om het gebruik van hulpmiddelen. Een voorbeeld hiervan is het aanreiken van een steun bij het bed om makkelijker op te staan. 

Diëtisten

Goede voeding past bij vitaal ouder worden en ook kan voeding effect hebben op medicatie. Dit gaat ons fysiotherapeuten ver boven de pet, daarom hebben we goede contacten met diëtisten.

En anderen!

We maken met BeweegPost deel uit van het ouderennetwerk Roden. Hier zitten onder andere een specialist ouderengeneeskunde in, maar ook maatschappelijk werkers en casemanagers. 

Totaalplaatje

We komen dus bij u thuis, maken een plan om u vitaal ouder te laten worden in uw eigen huis en zorgen voor de juiste expertise in elk vakgebied. We komen bij u als fysiotherapeut, wat wil zeggen dat u de valpreventie vergoed krijgt als u aanvullend bent verzekerd. Kijk voor verdere voorwaarden bij onze pagina over vergoedingen.