Meteen naar de inhoud

Nekpijn

Op de tocht gestaan, een verkeerde beweging gemaakt of gewoon overbelast. Dit zijn verklaringen die mensen het meest geven wanneer ze langskomen in de praktijk voor nekpijn. Na rugpijn en schouderpijn komt nekpijn het meest voor in de fysiotherapie. Per jaar krijgt ongeveer tien procent van de mensen last van nekpijn. Iets meer dan 33% gaat hiermee naar de huisarts. In de helft van de gevallen wordt er dan doorverwezen naar de fysiotherapeut, maar natuurlijk kan u ook zonder verwijzing, direct naar de fysiotherapeut.

Oorzaken van nekpijn

De oorzaak van de nekklachten is meestal niet duidelijk. Vaak is het een samenloop van omstandigheden die voor een stijve op pijnlijke nek zorgen. Net als bij alle andere klachten aan het belangrijk om de ernstige problemen uit te sluiten. Wij zijn als fysiotherapeuten getraind in het zo goed mogelijk herkennen van ‘specifieke’ nekklachten. Onder specifieke nekklachten vallen onder andere  breuken, infecties, ontstekingen en neurologische aandoeningen. Deze voorbeelden zijn in een zeer klein percentage van mensen met nekklachten aanwezig. 

Nekpijn

Behandeling van nekpijn

Vaak is er wel sprake van ‘aspecifieke’ nekpijn en kan de fysiotherapeut goed helpen. Voorbeelden van deze soort nekklachten zijn onder andere een hoge spanning van de spieren en het niet goed kunnen bewegen van de nek. Verschillende soorten behandelingen kunnen helpen de pijn te verminderen en mogelijk de klachten in de toekomst voorkomen.  Hieronder staan een paar van de mogelijkheden uitgelegd. Natuurlijk maken we een behandelplan wat bij u past. Alle behandelingen kunnen worden onderbouwd met de fysiotherapeutische richtlijn nekklachten. 

Mobilisaties

Bij een stijve nek kunnen mobilisaties helpen om beter te bewegen. Mobilisaties zijn geassisteerde bewegingen richting de eindstand van het gewricht. Vaak zijn deze bewegingen binnen de pijngrens en wordt daarna een grotere bewegingsvrijheid waargenomen.

Oefentherapie

Als spieren vaker overbelast raken of zo voelen, is het vaak nuttig om de belastbaarheid van de spieren te verhogen. Spieren ontspannen daarnaast ook beter nadat ze zijn gebruikt. Vaak zijn oefeningen voor de nek pijnloos. Een van de voordelen van deze actieve aanpak is het krachtige effect op de lange termijn. 

Massage

Wanneer spieren langdurig pijn doen, kan het nuttig zijn om massage eens of enkele keren toe te passen. Op de korte termijn voelen spieren een stuk losser en beweegt de nek met minder pijn. Zeker om er voor te zorgen dat andere behandelvormen minder pijn doen, is deze behandeling geschikt. 

Werkhouding en nekpijn

Vaak merken we dat de werkhouding heel veel te maken heeft met klachten aan de nek. Meestal is niet de houding zelf, maar juist langer zitten in de zelfde houding verantwoordelijk voor klachten. Mensen werken tegenwoordig vaker thuis en vaak is de werkplek dan niet ingericht om langere periodes in te kunnen werken. Soms is de stoel niet goed, of het laptopscherm te laag. We denken graag met u mee om de werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten. Lees meer informatie over zitten hier.