Meteen naar de inhoud

Gezond maar stijf

Bij rug en nekklachten is stijfheid misschien wel de klacht die het vaakst naast pijn naar boven komt tijdens een gesprek met de fysiotherapeut. Als ik mensen vraag om de stijfheid te beschrijven, hoor ik meestal dat bewegingen lastig gaan en dat het bewegen meer moeite kost. Stijfheid is een gevoel, net als bijvoorbeeld pijn, en daardoor voelt iedereen het anders. Dit gevoel kan uit verschillende delen van het lichaam komen: Onder andere spieren, pezen, zenuwen en gewrichten kunnen dit stijve gevoel in het lichaam veroorzaken. Hoewel het een vervelend gevoel kan zijn, is stijfheid meestal onschuldig. 

Stijfheid in de nek
oefeningen thuis

Stijve spieren

Sporters ervaren vaak stijfheid na een stevige sessie of na een wedstrijd en geven de naam ‘spierpijn’ eraan. Natuurlijk is het lang niet altijd nodig om met spierpijn naar de fysio te gaan. Ook niet sporters ervaren wel eens het gevoel dat spieren niet doen wat ze moeten doen. Als dit gevoel spontaan komt gaat het praktisch altijd vanzelf over. De beste manier om deze vorm van stijfheid langdurig op te lossen is de spieren meer capaciteit geven, zodat ze de taken van het alledaagse leven beter kunnen uitvoeren. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, of zwaar. Iedereen kan op zijn of haar niveau oefeningen doen en dus dat niveau verhogen. Vraag aan je fysiotherapeut wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn of maak een afspraak en bespreek het met mij.

Stijve gewrichten

’s Ochtends uit bed en na een dag kantoorwerk of lange autorit kan er een gevoel van stijfheid ontstaan. Dit gevoel kan uit de gewrichten komen. Doordat we ouder worden, hebben we te maken met normale veranderingen van het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn grijs haar en rimpels, maar ook in de gewrichten kan het zijn dat de kwaliteit van onder andere kraakbeen afneemt. Hier hebben de meeste mensen geen last van, toch zijn er mensen die hier wel onder lijden. De fysio kan u helpen om met dit gevoel van pijn of stijfheid om te gaan en u handvatten geven om deze klachten te bestrijden.

Gewrichten in de rug