Meteen naar de inhoud

Fysiotherapie bij rugpijn

Bij wie komt rugpijn voor?

Rugpijn komt ontzettend vaak voor. Onderzocht is dat 50% tot 90% van alle mensen eens lage rugpijn zal krijgen. Gelukkig kan een groot deel van deze groep de rugpijn zonder hulp onder controle krijgen. Bij meer dan drie kwart van alle mensen met rugklachten gaat de pijn namelijk vanzelf over binnen zes weken. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is namelijk dat mensen die al eens rugpijn hebben gehad, twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van een volgende rugpijn.  

Hoe ontstaat rugpijn?

Omdat een rugklacht veel verschillende oorzaken kan hebben, kunnen we in 90% van de gevallen geen specifieke aanleiding aanwijzen. In deze situaties spreken we dus ook van een a-specifieke lage rugklacht. Natuurlijk zijn er wel zaken die meespelen in het ontwikkelen van een a-specifieke lage rugklacht. Overmatig veel stress bijvoorbeeld, of veel tillen. Daarnaast is de kans op rugpijn ook voor een (klein) deel genetisch bepaald. Dit soort zaken zijn op zichzelf onschuldig, bijvoorbeeld: iedereen tilt wel eens zwaar en heeft niet direct daarna klachten. Wanneer meer factoren aanwezig zijn, zal de kans op klachten ook toenemen. 

Lees hier meer over deze veelvoorkomende klacht op de website hierhebikpijn.nl

 

Rugpijn
Rugpijn

Hoe kom ik van de pijn in mijn rug af?

Zoals hierboven al is genoemd, komt een groot deel van de mensen vanzelf weer van hun klachten af. U hoeft om dit te bereiken alleen maar te blijven bewegen, zover dat mogelijk is. Ga dus vooral niet meer zitten of liggen dan normaal en ga ook niet ineens meer doen dan normaal voor u is. Wanneer de pijn niet veranderd binnen twee week of de pijn wordt heviger, is het goed om een professional in te schakelen. We hebben de kennis in huis om de rugpijn goed in te schatten, de pijn (tijdelijk) te verminderen en adviezen te geven met betrekking tot het vervolg. Doordat de intake altijd uitgebreid wordt gedaan, kan goed worden uitgelegd wat de pijn veroorzaakt, welke factoren invloed hebben op de pijn en wat kan helpen in uw situatie.

Wanneer u naar ons toe komt met rugklachten, bepalen we hoeveel risico u loopt op het aanhouden van de pijn. Als de kans hierop klein is, spreken we van een normaal beloop en zullen we u in maximaal drie behandelingen laten ervaren dat het bewegen van de rug gunstig is. 

Bij een afwijkend beloop van de rugpijn is de rol van ons als fysiotherapeut groter. Het is in dit geval belangrijk om grip te krijgen op de pijnklacht. Dit kan worden bereikt met specifieke bewegingen van de rug die bij u passen. Daarnaast kunnen we overwegen om fysiotherapeutische mobilisaties toe te passen, of massage om de pijn te dempen. De behandeling moet bij u passen en daarom nemen we de tijd om met u te overleggen en een plan te maken. Het plan moet leiden tot het hervatten van handelingen die eerder voor pijn hebben gezorgd.

Hoe blijft de pijn weg?

Er wordt soms gezegd dat ‘core stability’ of buikspiertraining rugpijn voorkomt. Echter is dit niet helemaal waar. Een actieve leefstijl voorkomt voor een deel rugpijn. Aanpakken van de factoren die deel uitmaken van de ontstaanswijze van de lage rugpijn werkt het allerbeste. Samen met een fysio kan een plan gemaakt worden om de onderdelen zoals stress, werkhouding en tiltechniek aan te pakken om de pijn in de rug in de toekomst een stap voor te blijven. Vaak is het plan veel beter uitvoerbaar dan dat u aanvankelijk dacht. 

BeweegPost is aangesloten bij het RugNetwerk Noord Nederland

Dat betekend simpel gezegd dat we de juiste dingen doen en dat u in goede handen bent. Huisartsen en specialisten verwijzen ook naar BeweegPost bij lage rugklachten.