Meteen naar de inhoud

De 5 redenen waarom onderuitgezakt zitten niet slecht is voor je rug.

“Ga eens rechtop zitten!” Iedereen die wel eens lekker onderuitgezakt zit, krijgt wel eens die herinnering. Vroeger werd vaak gedacht dat zitten met een kromme rug slecht is voor de rug. De enige gezonde houding om te zitten zou kaarsrecht moeten zijn. Veel van deze mensen hebben het rechtop zitten vroeger geleerd van hun ouders, leraren, personal trainers en fysiotherapeuten. Met een aantal voorbeelden ga ik de strijd aan met dit dogma.

Rechtop zitten
onderuitgezakt

1. Actieve houding

Natuurlijk ziet rechtop zitten er veel actiever uit dan onderuit zakken. Daarnaast geeft een actieve houding instinctief een actieve persoonlijkheid aan, toch? Zeker ziet het er bij een actieve houding uit alsof je zo weg kan sprinten. Dit wil niet helemaal zeggen dat rechtop zitten ook gezonder is. Niemand kan en wil de hele dag ‘aan’ staan. Onze spanningsboog is ongeveer 20 minuten en zo lang zouden we ook in een willekeurige positie kunnen zitten.

2. Bloeddoorstroming

Wilde verhalen gaan op het internet rond over een verminderde bloeddoorstroming naar de benen wanneer je lang zit in een onderuitgezakte houding. Echter komt dit fenomeen ook voor bij langdurig zitten in een perfect rechtop zitpositie. 

3. Ademhalingsproblemen

Een andere bewering op internet is dat wanneer je in een onderuitgezakte positie zit, je problemen kan krijgen met de ademhaling. Het idee hierachter is dat je niet meer naar je buik ademt, maar naar je borst. Ten eerste is het hebben van een buikademhaling niet per definitie beter dan een borstademhaling. Aan mensen met ademhalingsproblemen door bijvoorbeeld COPD of Astma, wordt wanneer nodig geleerd om juist met bepaalde hulpademhalingsspieren te ademen. Deze spieren trekken juist de borstkas omhoog zodat er meer lucht in kan. Ten tweede zit je, wanneer je volledig rechtop zit, ook niet ontspannen. Dat er dan meer ruimte is voor een buikademhaling, is niet waar. 

4. Belasting voor de rug

Er zijn veel onderzoeken geweest naar de belasting op de rug wanneer je in onderuitgezakte houding zit. Vroeger heb ik geleerd dat er tot twee keer zoveel druk op onderdelen van de rug komt bij een onderuitgezakte houding. Uit recentere onderzoeken komt echter ook dat de rug veel meer kan hebben dan deze druk (tot ongeveer 5x zoveel). Wat precies de minst belastende houding is, is niet makkelijk te bepalen, zoals te lezen in deze studie. 

5. Oorzaak van rugpijn

Zoals op de pagina over rugpijn te lezen is, is dit een heel veel voorkomend probleem. De oorzaak komt misschien minder van het onderuitgezakt zitten dan dat we dachten. Het begint er steeds meer op te lijken dat het ontspannen van de buik en rugspieren de rug kan ontlasten. Dat klinkt logisch, maar rechtop zitten vraagt spanning van de buik en rugspieren. Juist het onderuitzakken kan de buik en rugspieren doen ontspannen. 

Veel mensen gebruiken het rechtop zitten als een soort beschermingsmechanisme van de rug, terwijl dit juist averechts kan werken. Probeer ontspannen te zitten om rugklachten te voorkomen en wissel het zitten vaak af met een stukje lopen of bewegen. Dit is bewezen het meest effectief om minder pijn te hebben in de rug. Bewegen zorgt dus voor minder belasting voor de rug en daarnaast wordt de rug ook nog gebruikt zoals deze is ‘ontworpen’.