Knieklachten
Knieklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Ze kunnen variëren van lichte irritatie en pijn tot ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren. Hier is informatie over knieklachten.

De anatomie van de knie
Het kniegewricht is een complex gewricht dat de verbinding vormt tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het bestaat uit drie botten: de knieschijf (patella), het scheenbeen (tibia) en het dijbeen (femur). De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen, dat schokken en stoten opvangt en zorgt voor soepele beweging. Het kniegewricht wordt op zijn plaats gehouden door gewrichtsbanden en de beweging wordt mogelijk gemaakt door spieren en pezen.
Rondom de knie bevinden zich verschillende spiergroepen die zorgen voor de beweging van het kniegewricht. Aan de achterkant van het bovenbeen bevinden zich de hamstrings, die zorgen voor het buigen van de knie. Aan de voorkant van het bovenbeen bevindt zich de vierkoppige dijbeenspier (musculus quadriceps femoris), die zorgt voor het strekken van de knie. De quadriceps hecht vast aan de bovenzijde van de knieschijf en aan de onderzijde van de knieschijf zit de knieschijfpees die de knieschijf verbindt met het scheenbeen.
De knieschijf fungeert als een soort hefboom als de quadriceps aanspant, waardoor de strekkracht wordt vergroot. De slijmbeurzen rondom het kniegewricht zorgen ervoor dat de spieren gemakkelijk over de uitstekende botdelen kunnen glijden.
Veelvoorkomende knieblessures
Er zijn veel verschillende knieklachten die kunnen optreden. Hier zijn vijf veelvoorkomende klachten aan de knie:
- Slijtage van het kniegewricht (artrose): Dit is een van de meest voorkomende knieklachten en wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht. Zoals al enigszins wordt duidelijkgemaakt, komt dit het meest voor bij ouderen.
- Acute pijn na ongelukjes: Knieblessures komen vaak voor tijdens het sporten en kunnen variëren van een verrekte of gekneusde knie tot een gescheurde knieband of meniscus. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een val bij het sporten of op straat. Je kan de knie gemakkelijk k
- Patellofemorale pijn: Dit is pijn rond de knieschijf (patella) die optreedt bij belasting zoals wandelen, hardlopen, traplopen en fietsen. Deze vorm van kniepijn zien we veel in de praktijk bij zowel jongeren als ouderen.
- Meniscusscheur: Een meniscusscheur is een scheur in het kraakbeen tussen het boven- en onderbeen en kan leiden tot pijn, zwelling en bewegingsbeperking. Deze aandoening kan zowel voorkomen bij sporters als bij niet-sporters.
- Scheur van de voorste kruisband: De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar voren kan afglijden ten opzichte van het bovenbeen. Een scheur in deze kruisband kan leiden tot pijn, vocht in de knie en een instabiel gevoel met staan en lopen. Dit komt het meest voor bij sporters.
Koelen tegen kniepijn
Als je je knie wilt koelen om pijn te verminderen, kun je een ijszak of een zak bevroren groenten in een dunne handdoek wikkelen en deze gedurende 20 minuten op je knie leggen. Herhaal dit meerdere keren per dag, wanneer je pijn hebt. Zorg ervoor dat je het ijs niet direct op je huid legt, omdat dit bevriezing kan veroorzaken.
Oefeningen tegen kniepijn
Het is belangrijk om eerst te bepalen welke knieklachten je hebt voordat je oefeningen gaat doen. Kniepijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een blessure, overbelasting, artrose of een ontsteking. Afhankelijk van de oorzaak van je kniepijn kunnen verschillende oefeningen en behandelingen worden aanbevolen. We hebben enkele oefeningen op de website staan, die we vaak aanraden tegen kniepijn. Kijk ook bij patellofemorale pijn voor deze oefeningen.
Manuele therapie tegen kniepijn
Manuele therapie kan een positief effect hebben op de modulatie van pijn bij knieartrose. Studies hebben aangetoond dat een combinatie van manuele therapie en begeleide oefeningen functionele voordelen heeft voor patiënten met knieartrose. Het is belangrijk om te onthouden dat elke patiënt uniek is en dat de behandeling moet worden aangepast aan de individuele behoeften en situatie.