Demotiveert de stappenteller?

Je kent het wel. Je zit ’s avonds op de bank na een drukke werkdag. Rustig scroll je door de openstaande berichten op je telefoon of smartwatch. Tot je grote schrik zie jij dan jouw stappenteller onder in het beeldscherm verschijnen. Je hebt maar 4000 stappen gelopen. De richtlijn van tienduizend stappen per dag heb je weer niet gehaald. Jij baalt als een stekker. De stappen die je hebt gezet voelen eerder slecht, dan goed. Maar hoe terecht is dat eigenlijk?

InhoudToggle Table of Content

Waar komen die tienduizend stappen per dag vandaan?

De richtlijn van 10.000 stappen per dag is niet zomaar uit de lucht komen vallen. In de jaren 60 van de vorige eeuw, werden in 1964 de Olympische zomerspelen gehouden in Japan. De Japanse dokter Yoshiro Hatano was bang dat de Japanners de in zijn ogen ‘ongezonde’ leefstijl van de Amerikanen zouden overnemen, wanneer deze naar Japan zouden komen voor de Olympische zomerspelen. Hatano rekende uit dat de gemiddelde Japanner 4000 stappen per dag zette. Als de gemiddelde Japanner 6000 stappen meer zou zetten, dan zouden zij 500 calorieën extra verbranden. Zo zouden zij slank moeten blijven ondanks de ongezonde leefstijl van de Amerikanen en leverde dit gezondheidswinst op. De eerste stappenteller komt dan ook uit Japan: Manpo-kei wat 10.000 stappen meten betekend.

tienduizend stappen
Fietsen bij fysiotherapie

Obsessief doorstappen

Inmiddels is de stappenteller bijna niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Bijna elke smartphone heeft er wel eentje en anders vertelt je smartwatch of fitbit het wel aan jou. Op elk gewenst moment van de dag kan jij zien hoeveel stappen je al hebt gezet. Zelfs als je er niet aan denkt, kun je er moeilijk omheen: het aantal gelopen stappen staat op je startscherm. Elke keer als jij jouw smartphone of smartwatch opent wordt je hiermee geconfronteerd. Mega frustrerend als je nog niet voldoende stappen hebt gezet. Extra lange wandelingen maken, een paar keer extra de trap op en neer rennen of toch maar naar de winkel wandelen in plaats van op de fiets gaan om jouw doel van 10.000 stappen zetten te halen. Het zijn allemaal voorbeelden van obsessief bewegen veroorzaakt door jouw stappenteller. Vooral vrouwen en jongeren zijn hier vatbaar voor.

Gezondheid is meer dan 10.000 stappen per dag zetten

Misschien vraag jij je nu wel af waarom we dan tienduizend stappen per dag moeten zetten. Dat is een hele terechte vraag. Uit onderzoek van Harvard Medical School waarbij de stapgewoonten van 20.000 vrouwen van 62 jaar en ouder werden onderzocht, blijkt zelfs dat je helemaal geen 10.000 stappen hoeft te zetten om gezondheidswinst te behalen: 4400 stappen per dag verlaagd het sterftecijfer met 41%. Extreem veel stappen zetten zorgt voor een verhoging van het sterftecijfer, en meer kans op blessures (zoals hielspoor, botvliesirritaties en -ontstekingen). Hoeveel stappen moet je dan zetten om gezondheidswinst te verkrijgen? Elke stap die je zet telt. Bewegen zorgt voor een betere gezondheid en hoeveel je moet bewegen is voor iedereen anders. Plezier in bewegen is hierin de sleutel: hoe leuker je bewegen ervaart, hoe vaker je het doet. Daarvoor zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, heus niet alleen het zetten van tienduizend stappen per dag. Een rondje fietsen kan ook zeker geen kwaad.

Conclusie

De richtlijn van tienduizend stappen per dag zetten is onrealistisch, kan leiden tot obsessief bewegen, is frustrerend en leidt tot demotivatie bij bewegen. Uit onderzoek van de Harvard medical school is gebleken dat minder stappen leidt tot een lager sterfte cijfer. Daarentegen zorgt bewegen wel voor een betere gezondheid, maar hoe je beweegt en hoe vaak is per persoon verschillend. Plezier in het bewegen, dat is hierin de sleutel. Dus kan je gerust je stappenteller op je smartphone of smartwatch uitzetten. Zo kan jij na een lange dag (actief) werken weer rustig op de bank zitten en blij zijn met de stappen die je hebt gezet: elke stap die je zet is een stap in de goede richting voor je gezondheid. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.